Dolar 38,2086
Euro 44,0845
Altın 4.199,67
BİST 9.399,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 21°C
Parçalı Bulutlu
KKTC
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 23°C
Sal 30°C
Çar 22°C
Per 21°C

“Bağımsız KKTC’yi ortadan kaldırmaya yönelik girişimler başarısızlığa mahkumdur”

“Bağımsız KKTC’yi ortadan kaldırmaya yönelik girişimler başarısızlığa mahkumdur”
21/04/2025 12:57
A+
A-

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Türk Barometresi 2024-Türk Devletlerinde Eğitim ve Bilim Alanında İşbirliği: Güncel Gerçekler ve Geleceğe Bakış” başlıklı tanıtım toplantısı düzenlendi.

Sosyal Araştırmalar Merkezi’ndeki toplantıya Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev, Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Zahit Oruç, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Toplantıda Türk Akademisi öncülüğünde gerçekleştirilen ve Türk devletleri arasındaki eğitim ve bilim alanındaki iş birliklerine ilişkin verilerden oluşan “Türk Barometresi 2024” Araştırması ele alındı.

Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Oruç, Türk Akademisinin “Türk Barometresi” Projesi ile Türk coğrafyasının bilimsel açıdan kapsamlı şekilde araştırılarak stratejik amaçlarla derinlemesine incelendiğini ve geleceğe yönelik yol haritasının hazırlandığını söyledi.

Oruç, Türk dünyasında daha sağlam birliktelik için eğitim ve bilim alanındaki iş birliklerinin önemine dikkati çekerek, Haydar Aliyev Burs Programı’nın ve Karabağ Üniversitesinde Türk Dünyası Bilim Merkezinin oluşturulmasını, Şuşa’da Türk Dünyası Yüksek Müzik Okulunun kurulmasını önerdi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türk dünyasına yönelik bazı planlarının bulunduğuna dikkati çeken Oruç, şunları kaydetti:

“AB’nin, Emir Timur’un vatanı Semerkant’ta Türk dünyasını bölme planları başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Zira kardeş Türkiye’yi 60 yıldır Brüksel kapılarında tutanlar, Orta Asya’yı Batı’nın müttefikine değil arka bahçesine dönüştürmek istiyor. Bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya yönelik girişimler başarısızlığa mahkumdur. 12 milyar avroyla geçmiş ve gelecek ideallerin üzerini çizeceğinden emin olan Batı, Avrasya, Orta Doğu ve Güney Kafkasya’yı bölmeye çalışıyor, imparatorluk varisi köklü devletleri ‘Küresel Geçit’ Projesi’yle birbirine düşürüyor ancak Azerbaycan’ın birleştirici rolü, uzak başkentlerin planlarını bozuyor.”

Türk Akademisi Başkanı Mustafayev, “Türk Barometresi” Projesi’nin, sosyolojik araştırmalar yoluyla Türk ülkeleri arasındaki mevcut entegrasyon süreçlerine ilişkin toplumun görüş ve beklentilerini belirlemek amacıyla yürütüldüğünü söyledi.

Mustafayev, “Türk Barometresi 2023″ Araştırması ile Türk dünyasındaki yakınlaşma ve işbirliği sürecinin farklı Türk toplulukları tarafından nasıl algılandığını incelediklerini, Türk Barometresi 2024” ile de mevcut bilimsel ve eğitim işbirliğine ilişkin güncel sorunları ele aldıklarını kaydetti.

Türk Barometresi 2024’te Türk cumhuriyetlerindeki ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında görev yapan 4 bin 131 öğretim elemanı ve öğretmen ile Türk cumhuriyetlerinin önde gelen üniversitelerinde görevli 156 rektör, etkili akademisyen ve eğitim uzmanının görüşlerinin anket yöntemiyle toplandığını anlatan Mustafayev, “Çalışmanın temel bulguları, Türk devletlerinin ortak eğitim ve bilim politikaları geliştirerek bölgesel ve küresel düzeyde daha güçlü hale gelmelerinin gerekliliğini vurgulamaktadır.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.