Dolar 38,4521
Euro 43,9180
Altın 4.108,38
BİST 9.224,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 25°C
Hafif Yağmurlu
KKTC
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 21°C
Per 21°C
Cum 21°C
Cts 21°C

TEKNOFEST finallerinde DAÜ HUNEC 2025 takımı çevre ve enerji kategorisinde yarışacak

TEKNOFEST finallerinde DAÜ HUNEC 2025 takımı çevre ve enerji kategorisinde yarışacak
29/04/2025 12:27
A+
A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) de bu yıl paydaşlar arasında yer aldığı TEKNOFEST KKTC 2025 finallerinde DAÜ’den HUNEC 2025 takımı çevre ve enerji kategorisinde yarışacak. 

DAÜ’den verilen bilgiye göre, 1-4 Mayıs tarihleri arasında Ercan Havalimanı’nın eski Terminal Binası’nda düzenlenecek ve DAÜ’den üç takımın finalde yarışacağı yarışmada DAÜ’den HUNEC 2025 takımı Çevresel Su Yönetimi ve Koruma Çözümleri alanında “Sulu Ortamlarda Cu²⁺ İyonlarının Hassas Tespiti İçin Yenilikçi Bir Floresans – (+) Kemosensör Prototipi: Sentez, Modelleme, Prototip” projesi ile yer alacak.

DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huriye İcil’in danışmanlığında olan HUNEC 2025 Takımı’nda Kimya Bölümü doktora programı öğrencileri Seval İkizoğlu, Elif Doğru ve Süleyman Soyel ile Kimya Bölümü lisans öğrencileri Tuğba Bayırlı ve Ayni Öztürk bulunuyor. 

Açıklamada projeyle ilgili şu bilgiler aktarıldı:  “Cu²⁺ iyonları, insan vücudu ve çevre için gerekli başlıca metallerden olup eksikliği Menkes hastalığına, fazlalığı ise Alzheimer, Wilson veya Parkinson gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle, söz konusu iyonların tespiti büyük önem taşımaktadır. Özellikle dünya su sisteminde toksisiteye neden olan Cu²⁺ metal iyonlarının tespitinde suda çözünebilen Kemosensörler çok önemli olmakla birlikte sayıları yok denecek kadar azdır. Tasarlanan proje ile sulu ortamlarda Cu²⁺ iyonlarının hassas tespitinin yapılabilmesi amaçlanmıştır. HUNEC 2025 projesi prototipin ticarileştirilmesi hedeflenmekte olup, bu kapsamda patent koruması hedeflenmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.