ABD Kongresi’ne Güney Kıbrıs ile “enerji ve savunma iş birliğini güçlendirecek” yasa tasarısı sunuldu

Amerikan Kongresi’ne Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile enerji ve savunma iş birliğini güçlendirecek yeni bir yasa tasarısı sunulduğu bildirildi.
Cyprus Mail ve Alphanews isimli haber sitelerine göre, ABD’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile ortaklığını güçlendirmeyi hedefleyen “Stratejik Geçit Olarak Doğu Akdeniz ile ilgili Yasa” isimli tasarıyı Kongre’ye İllinois’li Demokrat Brad Schneider sundu. Tasarıya Cumhuriyetçi Florida Milletvekili Gus Bilirakis ve New York Milletvekili Nicole Mallotakis, Demokrat Nevada Milletvekili Dina Titus ve New Hampshire Milletvekili Chris Pappas destek verdi.
Habere göre, tasarının tam metni henüz kamuoyuna açıklanmadı ancak Schneider ,“Doğu Akdeniz’in Hindistan-Orta Doğu ve Avrupa Ekonomik Koridorunun (IMEC) stratejik bağlantı rolünü güçlendireceğini” belirtti.
Schneider Doğu Akdeniz’in Hindistan-Orta Doğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayan enerji ve altyapı merkezi olarak ortaya çıktığını belirtti ve “ABD diplomasisinin bu dönüşüme ayak uygulamasını sağlayarak Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve Mısır ile ortaklıklarını güçlendireceği” görüşünü de ortaya koydu.
Yasa tasarısının, ABD’nin Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs ile 3+1 olarak anılan diyaloğu ve Doğu Akdeniz Gaz forumu da dahil IMEC ve bölgesel girişimlere desteği güçlendirdiğini belirten Schneider, Kongre tarafından kabul edilmesi halinde Doğu Akdeniz’in ABD dış politikasında öne çıkacağını, sınır ötesi altyapı projelerini ve enerji bağlantılarını destekleyeceğini ve bölgesel koordinasyon için Güney Kıbrıs’taki CYCLOPS Merkezi gibi çok taraflı modelleri değerlendireceğini belirtti.
Habere göre, yasa tasarısında “Great Sea Interconnector” (GSI), Yunanistan-Mısır bağlantısı GREGY, Yunanistan-Bulgaristan Boru Hattı ve IMEC’in uygulanmasına yardımcı olacak yeni sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerine atıf yapılıyor, ABD Dışişleri Bakanı’nın İsrail ve diğer bölge ülkeleri için geçerli olan ikili araştırma ve geliştirme programlarının genişletilmesi olanaklarını araştırması gerektiği öngörüsünde bulunuyor.
ABD Dışişleri Bakanı’na, 3+1 oluşumunu ve Güney Kıbrıs’taki “Kara, Açık Deniz ve Liman Güvenliği” (CYCLOPS) Merkezi’ni öne çıkararak bölgesel çok taraflı oluşumlara destek verme çağrısı yapılıyor.
Haberde geçen ay da ABD’nin 1987’den beri Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunun kalıcı olarak kaldırılması ana amacını taşıyan bir yasa tasarısı sunulduğu hatırlatıldı. ABD mevzuatını bu ambargonun uygulanamayacağı bir noktaya getirerek tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan bu tasarının ise, CYCLOPS merkezinde acil durumlarla başa çıkma konusunda uzman eğitim verilmesi, merkeze yeni ekipman alımı için 5 milyon dolar ve 2029’a kadar her yıl “yıllık genel destek” için 2 milyon dolar ayrılması önerildiği hatırlatıldı.