Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 22°C
Az Bulutlu
KKTC
22°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 28°C
Çar 22°C

Dr. Ergüven’den Parkinson hastalığına yönelik “erken tedavi” vurgusu

Dr. Ergüven’den Parkinson hastalığına yönelik “erken tedavi” vurgusu
11/04/2025 15:54
A+
A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu adına Dr. Leman Ergüven, Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, erken tedavinin, hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığını belirtti.

KTTB üyesi Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Ergüven yaptığı açıklamada, dünyada 10 milyon civarında Parkinson hastası olduğunun düşünüldüğünü belirterek, hastalığın nörodejeneratif hareket bozukluğu hastalığı olduğunu kaydetti.

Hastalığın büyük oranda 40-70 yaş arası, yüzde 5 oranında 20-40 yaş arası genç yetişkinlerde görüldüğüne işaret eden Ergüven, erkeklerde görülme sıklığının kadınlara kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla olduğunu belirtti.

Sıklığı yaş ile birlikte arttığından, yaşlı nüfusun fazla olduğu ülkelerde hastalığın görülme oranının da arttığını dile getiren Ergüven, “Toplumumuzda hızla yaşlanan toplumlar arasında olduğundan, toplumumuz içinde görülen Parkinson hastası sayısının artacağını öngörüyoruz” dedi.

Parkinson hastalığının belirtilerine değinen Ergüven, “Yüz mimiklerinde azalma, hareketlerde yavaşlama ve zorlanma, istirahat halinde elde titreme, eklemlerde katılaşma, küçük adımlı yürüme, düşmeler, vücut postüründe öne doğru eğilme gibi sayılabilir. Hastalığa psikiyatrik şikayetler ve unutkanlık eklenebilir.” ifadelerini kullandı.

“SEMPTOMLAR İYİLEŞTİRİLEBİLİR”

Parkinson hastalığının semptomları var olan tedavilerle iyileştirilebilen ve hastanın yaşamını daha az etkiler hale getirilebilen tek nörodejeneratif hastalık olduğunu belirten Ergüven, “Parkinson’da erken tedavinin, hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığı yönünde bilgiler mevcuttur.” dedi.

Parkinson hastalığına yaklaşımın multidisipliner olması gerektiğine işaret eden Ergüven, “Rehabilitasyon ve psikiyatrik destek, yaşam kalitesini artırmada ilaç tedavisi kadar önemlidir. Ülkemizde hasta ve hasta yakınları için bu yönde destek stratejileri geliştirilmelidir. Bu nedenle toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her yıl 11 Nisan tarihi tüm dünyada Dünya Parkinson Hastalığı Günü olarak ilan edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.