Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 23°C
Açık
KKTC
23°C
Açık
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 24°C

Güzelyurt’ta 8 Mart eylemi: Şiddet önleme merkezi ve kadın sığınma evi açılsın!

Güzelyurt’ta 8 Mart eylemi: Şiddet önleme merkezi ve kadın sığınma evi açılsın!
08/03/2025 14:22
A+
A-

Akçay Kültür Sanat Derneği (AKDER), Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, Dördüncü Duvar Kültür ve Düşünce Derneği, Güzelyurt Sanat Derneği (GÜSAD), Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAYDER), Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği Güzelyurt Şubesi ve ODTÜ KAMPÜS-SEN, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Güzelyurt Kaymakamlığı önünde ortak basın açıklaması ve eylem gerçekleştirdi.

Eylemde, neoliberal politikalarla birlikte sosyal refah devletinin ortadan kaldırılması ve muhafazakârlaştırma politikalarının kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilerek kadın emeği ve özgürlüğü için mücadele vurgusu yapıldı.

Yedi örgütün ortak bildirisinde, son 40 yıldır dünya genelinde uygulanan neoliberal ekonomi politikalarının çalışanlar için büyük bir güvencesizliğe yol açtığı belirtilirken, başta eğitim, sağlık, ulaşım ve barınma gibi kamusal olarak karşılanması gereken hizmetlerin piyasalaştırılmasının en çok kadınları etkilediği ifade edildi.

Eşitsiz toplumsal cinsiyet rollerinin kadınları hem iş yerinde hem de evde çifte bir sömürüye maruz bıraktığına dikkat çekilen bildiride, artan muhafazakârlaştırma politikalarının kadın haklarına yönelik tehditleri de büyüttüğü vurgulandı.

Açıklamada, özel sektörde çalışan kadınların sendikasızlık, güvencesizlik ve düşük ücretlerle zor koşullar altında çalıştığı belirtilirken, kadınların sadece çalışma hayatında değil, işe alım sürecinde dahi ayrımcılığa maruz kaldığı ifade edildi. Kadına yönelik şiddet vakalarının arttığına dikkat çekilen bildiride, geçtiğimiz günlerde bir gece kulübünde ölü bulunan genç bir kadının durumu da kadın cinayetleri sorununa örnek gösterildi.

Katılımcılar, kadın emeği ve özgürlüğü için mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek şu talepleri sıraladı:

– Hamile kadınların işten çıkarılması yasaklansın.
– Ebeveynlik izni, her iki ebeveynin de kullanabileceği şekilde düzenlensin.
– Asgari ücret, en düşük kamu maaşına eşitlensin ve hayat pahalılığı oranında artırılsın.
– 10 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde sendikasız çalıştırmak yasaklansın.
– Kadına yönelik şiddet suç olarak tanımlansın, ağır teminat koşulları getirilsin ve yüz kızartıcı suç kapsamına alınsın.
– Şüpheli kadın ölümleri titizlikle soruşturulsun.
– Kamusal kreş, kolektif mutfak ve çamaşırhane açılsın.
– Çocuk İzlem Merkezleri bir an önce kurulsun.
– Güzelyurt’a şiddet önleme merkezi ve kadın sığınma evi açılsın.
– Sosyal Hizmetlere daha fazla bütçe ayrılarak personel istihdamı sağlansın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.