Dolar 38,7956
Euro 43,1585
Altın 4.036,66
BİST 9.747,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 24°C
Yağmurlu
KKTC
24°C
Yağmurlu
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 26°C

HASDER’in Kıbrıs’ın yerel zanaatkarlarını keşfetme gezi serisinin üçüncü durağı Pelendri köyü oldu

HASDER’in Kıbrıs’ın yerel zanaatkarlarını keşfetme gezi serisinin üçüncü durağı Pelendri köyü oldu
21/02/2025 09:19
A+
A-

 “Gençlik İş Başında: Kültür Yoluyla Diyaloğu Geliştiriyoruz Projesi” kapsamında, Kıbrıs’ın farklı bölgelerinde yerel zanaatkarları tanımaya yönelik gezi serisi kapsamında Pelendri köyü ziyaert edildi.

HASDER’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı ile HASDER (Halk Sanatları Vakfı ve Derneği) liderliğinde ve Klirou Kültür ve Spor Derneği (PAOK) iş birliğinde yürütülen “Gençlik İş Başında: Kültür Yoluyla Diyaloğu Geliştiriyoruz Projesi” kapsamında, Kıbrıs’ın farklı bölgelerinde yerel zanaatkarları tanımaya yönelik gezi serisinin üçüncü durağı Pelendri Köyü oldu.

Paravasi Tiyatro ve Kültür Derneği ile Mehmetçik Kültür ve Dayanışma Derneği üyelerinden gençler, köyün geleneksel el sanatlarını keşfetmek amacıyla bir araya geldi.

Pelendri, Kıbrıs’ın geleneksel zanaatlarını yaşatan önemli köylerinden biri olarak, katılımcılara gümüş işleme sanatı, Lefkara işi ve geleneksel tığ işi gibi el sanatlarının inceliklerini yerinde öğrenme fırsatı sundu.

Gençler, ustalarla birebir sohbetlerle bu sanatların geçmişten güne nasıl aktarıldığını ve el emeğinin kültürel mirastaki yerini keşfetti.

Katılımcılar geleneksel el yapımı uçurtma atölyesine de giderek eskiden çocukların kendi elleriyle yaptığı uçurtmaların nasıl hazırlandığını öğrenip, bu nostaljik oyuncağı kendileri de üretti.

Açıklamaya göre etkinlik, “Kıbrıs Zanaatkarları Haritası” için veri toplama sürecinin bir parçası olarak önemli bir adım oldu.

Katılımcılar, ustaların üretim süreçlerini belgeleyerek geleneksel sanatların tanıtımına katkıda bulundu. Ayrıca, el sanatlarının korunmasına yönelik farkındalık kazanarak kültürel mirasın sürdürülebilirliğine katkıda bulundu.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.