Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 22°C
Az Bulutlu
KKTC
22°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 26°C
Çar 21°C

“Hukukta kadınlar hala cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor!”

“Hukukta kadınlar hala cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor!”
08/03/2025 14:30
A+
A-

Avukat Cemre İpçiler, Kıbrıs’taki hukuk sektöründe kadınların elde ettikleri ilerlemelere dikkat çekerek, meslekteki cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptı.

İpçiler, Kıbrıs’ın ilk kadın avukatının 1951 yılında mesleğe kaydını yaptığını belirterek, bu alanda kadınların eczacılık ve doktorluk gibi mesleklerden daha sonra adım attığını ifade etti.

“KUZEY’DE BUGÜNE KADAR HİÇBİR KADIN BAŞSAVCI OLMADI”

İpçiler, Kıbrıs’ta kadınların hukuk alanındaki gelişimi ve mevcut durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs’ın ilk kadın avukatı olarak 1951 yılında mesleğe kayıt yaptığını hatırlatan İpçiler, avukatlığın 1500 yıllık bir meslek olduğunu ancak Kıbrıs’ta ilk kadın avukatın yalnızca 74 yıl önce kaydolduğunu vurguladı.

Mesleki tarih ve pozisyonlarına da değinen İpçiler, Kuzey’de ilk kadın Yüksek Mahkeme yargıcının 1994, güneyde ise 2004 olduğunu belirtti. İlk kadın Yüksek Mahkeme Başkanı Kuzey’de 2015, güneyde ise 2020 yılında atandı. Güneyde ilk kadın başsavcı 1984 yılında göreve başlarken, Kuzey’de ise bugün itibariyle hiç kadın başsavcı bulunmadığını ifade etti.

“AVUKAT SAYISINDA KADIN SAYISI DAHA FAZLA, ANCAK ERKEKLER DAHA ÇOK KAZANIYOR”

İpçiler, kadın Baro başkanının her iki tarafta da hala olmadığını ve Kıbrıs’ın kuzeyinde kadın avukat sayısının erkekleri geçtiğini, kadın yargıç sayısının da erkekleri geçtiğini belirtti. Ancak, hala en çok kazanan avukatların erkekler olduğunu ve müvekkillerin, detaylı çalışma veya düşük fiyat istediklerinde genellikle erkek avukatlara yöneldiğini belirtti. Avukatlık mesleğinde bilgi ve beceri açısından değil, müvekkil portföyü açısından “süper lig”in hala erkeklere münhasır olduğunu ifade etti.

İpçiler, mesleğin cinsiyetinin hala erkek olduğunu vurgulayarak, kadın hukukçuların verdiği mücadelenin görünmediğini ve kadın meslektaşlarının özel bir seslenişi hak ettiğini belirtti. “Çifte yoruluyoruz, ama emeğiniz, yorgunluğunuz ve mesleğe tutunduğunuz her bir tırnağınız kutsaldır,” dedi.

“MESLEĞİMİZİN CİNSİYETİ HALA ERKEK”

“Mesleğimizin cinsiyeti hala erkek. Kadınlar, yalnızca iş hayatında değil, aynı zamanda toplumda da cinsiyet rolleri üzerinden bir baskıya maruz kalıyor” diyen İpçiler, kadınların avukatlık mesleğinde en büyük mücadelenin cinsiyet ayrımcılığıyla verildiğini belirtti.

Meslektaşlarına seslenen İpçiler, “Emeğiniz, yorgunluğunuz, her şeye rağmen mesleğe tutunduğunuz her bir tırnağınız kutsaldır. Cam tavanların olmadığı günleri de göreceğiz. Dayanışmayla devam,” diyerek kadın avukatlara olan desteğini yineledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.