Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 21°C
Parçalı Bulutlu
KKTC
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 23°C
Sal 30°C
Çar 22°C
Per 21°C

İnik: “Başörtüsü takmak bir bireyin inancını ve kimliğini ifade etme özgürlüğüdür”

İnik: “Başörtüsü takmak bir bireyin inancını ve kimliğini ifade etme özgürlüğüdür”
18/03/2025 16:56
A+
A-

KKTC Din Görevlileri Derneği Başkanı Gökhan İnik, “Başörtüsü takmak bir bireyin inancını ve kimliğini ifade etme özgürlüğüdür” diyerek, bu özgürlüğün, yalnızca kişisel bir tercih değil; aynı zamanda bir insan hakkı olduğunu kaydetti.

İnik yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokullarda dini inançlarından dolayı başını örtmek isteyen kız çocukları için yaptığı düzenlemeler yeterli olmasa da, bunun bireylerin kendi inanç ve değerlerine sahip çıkarak, eğitim almaları açısından umut verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

“Gelişmiş toplumların en önemli özelliği, bireylerin özgürce yaşayabildiği, kendi değerlerini ve inançlarını koruyabildiği bir ortam oluşturabilmeleridir” diyen İnik, şöyle devam etti:

“İngiltere, Danimarka, Yunanistan, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika ve Amerika gibi ülkelerin pek çoğunda ilkokuldan itibaren öğrencilerin okula başörtülü gelme özgürlüğü var. Bu ülkelerde başörtüsü takan çocuklar ayrıştırılmıyor, aileler de ‘cehalet ya da yobazlık’ ile yaftalamıyor.”

İngiltere’de en büyük eğitim sendikası olan Ulusal Öğretmenler Birliği’nin (NUT) hazırladığı, “Müslüman İnancı ve Okullarda Üniforma: Başörtüsü ve Diğer İslami Kıyafetler” isimli raporda, okullarda Müslüman öğrenciler de dâhil olmak üzere farklı din ve inanca sahip öğrencilerin kıyafetlerine ve inançlarına saygı duyulması gerektiğinin altı çizildiğini kaydeden İnik, bu noktada en büyük rolün ise öğretmenlere ait olduğunu belirtti.

Her konuda insan haklarından, özgürlükten, hak ve hukuktan dem vuran birtakım çevrelerin, konu din ve inanç olunca laiklik referansını öne sürerek, dindar ve inanç sahibi insanlara hakarete varan açıklamalar yaptığını savunan İnik, başörtüsü ve buna benzer simgelerin, “yobazlık ve gericilik” ile bütünleştirilme çabası olduğunu ifade etti.

Gericilik ve yobazlığın, farklı inançlara, farklı fikirlere ve farklı hayat tarzlarına saygı duymamak ve yaşam hakkı tanımamak olduğunu belirten Gökhan İnik, “İçinde bulunduğumuz bu çağda artık kişilerin kılık kıyafeti ile ilgilenmek yerine kişilerin nitelikleri ile ilgilenmek gerekir” dedi.

Başörtüsü takmanın, bir bireyin inancını ve kimliğini ifade etme özgürlüğü olduğunu kaydeden İnik, şu ifadeleri kullandı:

“Bu özgürlük, yalnızca kişisel bir tercih değil; aynı zamanda bir insan hakkıdır. Kimse, inancından ya da kıyafetinden dolayı ayrımcılığa uğramamalı, baskıya maruz kalmamalıdır. Gençlerimiz, kendi seçimlerini yapabilen bireyler olarak büyümeli, özgüvenle geleceğe yürümelidirler. 

Çocuklarımız, toplumumuzun geleceğidir. Onların özgür bir şekilde kendilerini ifade edebildiği bir ortam, hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır.”

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.