Dolar 38,1318
Euro 43,4373
Altın 4.077,36
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 21°C
Parçalı Bulutlu
KKTC
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 23°C
Sal 30°C
Çar 22°C
Per 21°C

Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Albayrak: “Santorini’deki volkan etkinliği ve Ege depremleri Kıbrıs’ı doğrudan etkilemez”

Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Albayrak: “Santorini’deki volkan etkinliği ve Ege depremleri Kıbrıs’ı doğrudan etkilemez”
10/02/2025 15:05
A+
A-

Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Ayşen Albayrak, Ege’de art arda yaşanan depremler ve Santorini Yanardağı’ndaki patlamanın, Kıbrıs’ı doğrudan etkilemesinin beklenmediğini söyledi.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Ayşen Albayrak, Kuzey Kıbrıs’ta aktif volkanik dağ bulunmadığını da kaydederek, “Bazı bölgeler volkanik kayaçlardan oluşmuş olsa da bunlar herhangi bir etkin yanardağ faaliyeti yaratacak durumda değil.” dedi.

Bir süredir hazırlığı devam eden paleosismoloji raporunun tamamlandığında kamuoyuyla paylaşılacağını kaydeden Albayrak, çıkacak sonuç ne olursa olsun önemli olanın tedbir almak olduğunu vurguladı.

Albayrak, “Depremden değil, bilinçsizlikten korkmak gerekir. Binalarımızı güçlendirmeliyiz, gerekli önlemleri almalıyız.” diye konuştu.

Jeoloji ve Maden Dairesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türkiye Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile iş birliği içinde önemli projelere imza attığını da belirten Albayrak, “Şu an diri fay haritasını bitirdik. Sıvılaşma ve yatkınlık haritasını tamamladık. Jeoloji haritalarımızı güncelledik” ifadelerini kullandı.

-Tsunami araştırmaları da gündemde

Albayrak, tsunami risklerini de detaylı olarak incelediklerine işaret ederek, tarihsel kayıtlarda tsunami çökeltilerine rastladıklarını dile getirdi. Albayrak, “MTA ile yaptığımız protokollerin ikinci etabında tsunami çalışmaları var. Bu araştırmaları tamamladıktan sonra daha net konuşabiliriz.” şeklinde konuştu.

-15 olan deprem gözlem istasyonlarının sayısı 22’ye çıkarılacak

Ülkede, son kurulan üç istasyonla birlikte, şu an 15 adet deprem gözlem istasyonu bulunduğunu, bu sayının 22’ye çıkarılmasının planlandığını ifade eden Albayrak, “Ne kadar çok istasyon kurarsak elde ettiğimiz veri o kadar artar. Bu veriler sayesinde sismik aktivitedeki değişimleri daha iyi yorumlayabiliriz.” dedi.

-İlk kez sismik kuyu açıldı

Öte yandan kısa süre önce Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez “sismik kuyu” açıldığına dikkat çeken Albayrak, “Erenköy’de açtığımız 100 metre derinliğindeki bu kuyu çok küçük sarsıntıları bile ölçebilir. Kazılması zor bir işti ama başarılı olduk. Bu sayede derinlerdeki hareketlilikleri de analiz edebileceğiz” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.