Dolar 39,9979
Euro 47,0006
Altın 4.256,98
BİST 10.145,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 31°C
Açık
KKTC
31°C
Açık
Pts 31°C
Sal 30°C
Çar 30°C
Per 30°C

Makina Mühendisleri Odasından scooter konusunda açıklama

Makina Mühendisleri Odasından scooter konusunda açıklama
07/07/2025 15:51
A+
A-

KTMMOB Makina Mühendisleri Odası, kent içi mikro mobilite araçlarının artışıyla hem trafik güvenliğinin sağlanması hem de çevreye duyarlı ulaşım alternatiflerinin geliştirilmesinin önem kazandığını vurguladı.

Makine Mühendisleri Odası  “Scooter” konusunda yazılı açıklama yaparak ; AB ile KKTC mevzuatını karşılaştırdı.

Polisin, bu araçların kullanımı konusunda koruyucu tedbir alma gereği duyduğu belirtilen açıklamada, ancak KKTC’de bazı unsurların ihmal edildiği savunuldu.

Elektrikli scooter kullanımında yaş, hız ve yol güvenliği kriterlerine uyulmasının elzem olduğu kaydedilen açıklamada, belediyelerin denetim kapasitesinin artırılması ve teknik şartlara uygun olmayan araçların trafiğe çıkışının engellenmesi gerektiği belirtildi.

Araç, Sınıf ve Ehliyet Mevzuat eksikliği bulunduğu da ifade edilen açıklamada, “Daha önce de ortada direksiyonu olan 4 tekerlekli motosikletler de otomobil statüsünde kayıt edilmişlerdi. Araç sınıfı ve ehliyet sınıfları 5 yıldan beridir Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda vardır.” denildi.

Trafik güvenliği ve sistemleri konusunda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yetersiz kaldığı ileri sürülen açıklamada, karayolu araç sınıflarının belirlenmesi önerildi.

KKTC mevzuatındaki “scooter ve powered cycle” tanımlarıyla ilgili unsurların AB regülasyonlarıyla uyuşmadığı kaydedilen açıklamada, farklı noktaların karşılaştırmalı tablosu da paylaşıldı.

KKTC’de ‘araç’ tanımına motor varlığı üzerinden yaklaşıldığı için AB’de ‘araç sayılmayan’ bazı kişisel taşıtların KKTC’de motorlu araç sayılabildiği da kaydedilen açıklamada böylelikle ehliyet zorunluluğu doğduğu ifade edildi.

Açıklamada AB Normlarına uyum için yapılması gerekenler ise şöyle aktarıldı:

L1e-A ve L1e-B sınıfları KKTC tüzüklerinde açıkça tanımlanmalı, pedal destekli bisikletler için muafiyet ve sınıf tanımı netleşmeli, AM sınıfı ehliyet düzenlemesi getirilmeli, tüm ehliyetler araç sınıflar ile uyumlaştırılmalı, Ayakta kullanılan scooter’lar için PLEV benzeri özel mikro mobilite statüsü düzenlenmelidir. Mobed tanımı yapılmalı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.