Marketler dijital etiketle denetlenecek

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, piyasada pahalılığa neden olan sıkıntılı noktaları tespit edip gerekli tedbirleri alma adına ‘Dijital Karekod’ adı verilen yeni bir yazılım hazırladı. Yeni sistem Bakanlar Kurulu’na sunuldu
“83 market ile başlanacak”… Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, ‘Dijital Karekod Sistemi’ ile marketlerin ürünleri alış – satış fiyatı, barkod, günlük ciro gibi bilgilerini internet ortamında Ekonomi Bakanlığı’nın yanı sıra Maliye Bakanlığı, Vergi Dairesi ve İstatistik Kurumu’nun görebileceğini kaydetti. Amcaoğlu, yeni sistemin yanında en az 5 kişi çalıştıran 83 markette başlatılacağını açıkladı.
“Piyasalar raporlanacak”… Dijital Karekod Sistemi ile piyasanın raporlanacağını vurgulayan Amcaoğlu, “Fiyat politikaları oluşurken devletin burada bir dahili var mı? Sektörün içerisinde bir yanlış var mı? Düzeltilmesi gereken noktalar var mı? Bu bilgileri görüp, hep birlikte değerlendireceğiz.” dedi. Amcaoğlu, sistemin, gıda, yaş sebze, temizlik ve hijyen ürünlerinden oluşan 450 madde ile başlayacağını belirtti.
Cemre CEMALİ
Marketlerde dijital karekod (dijital etiket) uygulamasına geçilmesi için çalışılıyor. Fiziki etiketin yerini alacak dijital etiketle ilgili çalışma, Bakanlar Kurulu’na sunuldu.
Bu uygulama ile marketler, gerekli bilgilerin doğru, düzgün ve hızlı bir şekilde bakanlık sistemine aktarılmasını sağlayacak. Böylece kontrol, denetim ve raporlama yapılabilecek.
Konu ile ilgili KIBRIS’ın sorularını yanıtlayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Hesap tutan, yanında en az 5 kişi çalışan 83 marketle başlanılacak. Sonradan da perakende satış gerçekleştirilen, ihtiyaç duyulan sektörlerde bu çalışmalar hayata geçirilecek.” dedi.
Amcaoğlu, “Başlangıçta gıda, yaş sebze, temizlik ve hijyen ürünlerinde ortaklaşa karar verdiğimiz 450 üründen başlayacağız. Devamında bu sistem istenildiği takdirde 4 bin ürüne kadar genişletilebilir olacak.” ifadelerini kullandı.
“Fiziki etiketten vazgeçtik”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, şubat itibarıyla hayata geçirilmesi planlanan elektronik etiket uygulaması yerine yeni bir sistem olan ‘Dijital Karekod Sistemine’ geçilmesi için çalışma yürüttüklerini ifade ederek, “Sektörlerle görüşüp istişare ettikten sonra fiziki etiketten vazgeçtik, daha dijital anlamda sıfır maliyetli bir çalışma yaptık.” dedi.
Amcaoğlu, hayata geçirilmesi planlanan yeni sistem ile ilgili Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan onay yazılarını aldıklarını belirterek, bu çalışmanın geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’na gönderildiğini açıkladı.
Bakan Amcaoğlu, “Konu, Bakanlar Kurulu’nun yetkisindedir. Bakanlar Kurulu uygun gördüğü zaman devreye girecek. Biz yazılım olarak da, kurulum olarak da, bakanlık olarak hazırız.” diyerek, yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs’ın da bu sistemi uygulamaya geçeceğine işaret etti.
Dijital Karekod Sistemi’nin kapsamı hakkında bilgi veren Amcaoğlu, “Başlangıçta gıda, yaş sebze, temizlik ve hijyen ürünlerinde ortaklaşa karar verdiğimiz 450 üründen başlayacağız. Devamında bu sistem istenildiği takdirde 4 bin ürüne kadar genişletilebilir olacak.” ifadelerini kullandı.
“83 market ile başlayacak”
Amcaoğlu, oluşturulacak ortak bir yazılım sayesinde her an haberleşebileceklerinin altını çizerek, sistem ile ilgili detayları paylaştı:
“83 tane marketle, vergi usulünün 116. Maddesine Bilanço Yasası’na göre hesap tutan, yanında en az 5 kişi çalışan, Çalışma Bakanlığı Vergi Dairesi’nin vermiş olduğu yazılara binaen faaliyette olan marketlerden başlanılacak. Sonradan da perakende satış gerçekleştirilen, ihtiyaç duyulan sektörlerde bu çalışmalar hayata geçirilecek. Alış fiyatı, satış fiyatı, barkod, her marketin yapmış olduğu günlük ciroların, bir sonraki gün mesai saatleri içerisinde bildirilmesi gibi 10 farklı veri her gün mesai saatleri içerisinde elektronik ortamda ortaklaşa oluşturduğumuz yazılım ile bildirilecek, bu şekilde haberleşeceğiz.”
Amcaoğlu, bu sayede birçok noktada bilgi sahibi olabileceklerine dikkat çekerek “Fiyat politikaları oluşurken devletin burada bir dahili var mı? Sektörün içerisinde bir yanlış var mı? Düzeltilmesi gereken noktalar var mı hep birlikte bakacağız. Haberdar olacağız.” vurgusu yaptı.
“Piyasalar raporlanacak”
Dijital Karekod Sistemi’nin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı olacağını söyleyen Bakan Amcaoğlu,
“Bakanlığa bağlı olduğu gibi aynı zamanda Maliye Bakanlığı’na Vergi Dairesi’ne ve İstatistik Kurumu’na da bağlı olacak. Anlık olarak Türkiye Cumhuriyeti piyasası, Güney Kıbrıs piyasası ve Kuzey Kıbrıs piyasası raporlanacak. Hangi ürün kaça satılıyor? Ne kadar pahalıdır? Ne kadar ucuzdur?…” diye konuştu.
Amcaoğlu, ülkemizde akaryakıtta otomasyon sistemine geçildiğini anımsatarak “Teknolojiyi vatandaşın işletmelerin ve kamu maliyesinin faydasına kullanıyoruz. Bu sistem de öyle olacak.” dedi.
Vatandaşların sıklıkla ‘satış fiyatlarında denetim olmalı” talebine karşılık da konuşan Bakan Amcaoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Bildikten sonra, fiyat politikası geliştirdikten sonra fiyatları denetlemiş olacağız. Haberdar olduktan sonra, maliyetlerle ilgili analiz raporlarının sonuçlarını bildikten sonra otomatik olarak denetlemiş olacağız. Denetim; bir satış noktasının başında, ya da başka ortamda durup bunları raporlama ile olmaz. Teknolojiyi kullanacağız, takip edebileceğiz”.
Sistem nasıl çalışacak?
KIBRIS muhabiri yeni sistemin çalışma esaslarına ilişkin de araştırma yaptı. Buna göre yeni sistemle ile marketlerin atacağı adımlar belirlendi ve işletmelere iki seçenek sunulacak.
Birincisi, veri akışının istenilen şekilde doğru ve hızlı yapılması için marketlerin söz konusu yazılımları kullanması. Bunu yapmak istemeyen marketler ise istenilen verileri Excel Sheet’e tablo başlıkları ile alacak ve bakanlık sistemine istenilen şekilde aktaracak.
Bakanlığın istediği veriler Dijital Karekod Sistemi’ne aktarıldıktan sonra Dijital Karekod Fiyat Etiketi veya kısaca Digital Etiket, Bakanlığın marketlere vereceği internet sitesi üzerinden görülüp, seri olarak basılacak.
Bu işlem için her market şubesine kullanıcı adı ve şifre verilecek ve bakanlık internet sitesine giriş yapıp Dijital Etiketleri yazıcıdan basması sağlanacak.
Bu işlem marketlerin şimdi yaptığına benzer olacak ve basılan etiketler ürünlerin olduğu raflardaki yerine konulacak.
Bakanlık tarafından Dijital Karekod Sistemi’nin aksamaması ve 7/24 çalışır durumda kalması için tedbirler alınacak. “Bakanlık Etiket Basımı internet sitesinin (Bakanlık Bilişim Altyapısı sorunları nedeniyle) çalışmaması durumlarında marketler işleyişlerinin aksamaması için kendi sistemlerinden etiketlerini basıp raflardaki yerlerine koyacaktır” bilgisi var.