Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 22°C
Az Bulutlu
KKTC
22°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 27°C
Çar 21°C

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Eroğlu ot ilaçları kullanımı konusunda uyardı

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Eroğlu ot ilaçları kullanımı konusunda uyardı
20/12/2024 16:19
A+
A-

 Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Gülizar Eroğlu, ot ilaçlarının tehlikelerine dikkat çekti.

Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, bazı belediyelerin yol kenarlarındaki yabani otlara karşı ot ilacıyla (Herbisit) müdahale etmeye başladığına işaret etti.

 Herbisitlerin insanlara ve faydalı canlılara da zarar verdiğine işaret eden Eroğlu konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Sadece kent zararlılarına değil, faydalı canlılara, çevreye ve insanlara da ciddi zararı dokunabiliyor herbisitlerin de içinde bulunduğu pestisit grubu ilaçların. Söz konusu herbisitlerin de içinde bulunduğu pestisit grubu ilaçların içinde bulunan kimyasal maddeler, obezite, diyabet, erken ergenlik, kısırlık, hatta kanser gibi çok sayıda hastalığa neden olabiliyor. Özellikle anne karnında başlamak üzere, bebeklik ve ilk çocukluk yıllarında maruz kalındığında etkisini uzun vadeli gösterebiliyor. Gelişim bozuklukları, zeka geriliği, ruh ve sinir hastalıkları, otizm, solunum hastalıkları, genetik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca doğadaki kuş, arı, böcek ve diğer canlı popülasyonlarının/türlerinin azalmasının da en önemli nedenlerinden biri de pestisit kullanımı”

Eroğlu, Türkiye de dahil pek çok ülkede yapılan araştırmada kentlerde kullanılan pestisit miktarının ve çeşidinin tarımsal alanlarda kullanılanlardan daha fazla olduğu ve tarımsal alanlardan daha az denetime tabi olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Bazı ülkelerde 2030 yılı itibari ile hassas olarak nitelendirilen kentsel yeşil alanlarda pestisit kullanımının tamamen kaldırılmasının hedeflendiğini kaydeden Eroğlu, yabancı otlarla farklı mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Tercih edilen bitkilerin ortama dahil edilmesi ve mekanik mücadelenin tercih edilmesi gerektiğini de ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.