Rekor denetim, rekor ceza, ama sonuç ortada!

2024 yılı trafik açısından ‘kara bir yıl’ oldu… Polisin rekor denetimleri ve cezalarına rağmen 47 ölümlü kazada 50 kişi hayatını kaybetti
856 bin araç kontrol edildi… KIBRIS’ın Polis Genel Müdürlüğü’nden elde ettiği bilgilere göre, 1 Ocak ile 29 Aralık 2024 tarihleri arasında, ülke genelinde 856 bin 477 araç kontrol edildi, 141 bin 166 araç raporlandı. Yıl boyunca yapılan trafik denetimlerinde polis tarafından alıkonulan araç sayısı 144 bin 412 oldu.
Sürat ilk sırada… Ceza alan sürücülerden 52 bin 959’u “süratli”, 4 bin 479’u “alkollü”, 793’ü ise “ehliyetsiz” olduğu rapor edildi. Öte yandan ölümle neticelenen kazalarda da rekor bir sayıya ulaşıldı. 2024 yılında ülkemizde 47 ölümlü trafik kazasında 50 kişi hayatını kaybetti.
“Bilinerek işlenen suçlardır”…Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, Polis Genel Müdürlüğü’nün trafikte çok etkili çalıştığını ancak cezaların caydırıcı olmadığını söyledi. Avcı, cezaların caydırıcı olmadığını, cezalardan korkulmadığını için cesurca araba kullanıldığını ifade etti.
Cemre CEMALİ
Trafikte “kapkara” bir yılı geride bıraktık. Altyapının yetersiz olduğu ülkedeki trafik kurallarını hiçe sayarak “ölümüne süren” birçok araç sürücüsü, ya kendi canından oldu, ya da suçsuz günahsız kişileri hayattan kopararak, ocakları söndürdü. Zifiri karanlık yollar da trafikte büyük bir tehlike olarak karşımızda duruyor.
2024 yılının başından yılın sonuna kadar ülke genelinde gerçekleşen denetimlerde, kural tanımaz şoförler, polis ekiplerinin başarılı çalışmaları sonucunda yakayı ele verdi.
KIBRIS’ın Polis Genel Müdürlüğü’nden elde ettiği bilgilere göre, 1 Ocak 2024 ile 29 Aralık 2024 tarihleri arasında polis tarafından ülke genelinde 856 bin 477 araç kontrol edildi, 141 bin 166 araç raporlandı.
Araç sürücülerinden 52 bin 959’u “yasal hız sınırı üzerinde süratli araç kullanmaktan”, 4 bin 479’u “alkollü içki tesiri altında araç kullanmaktan”, 793’ü “sürüş ehliyetsiz araç kullanmaktan” cezalandırıldı.
“Diğer suçlar” kapsamında raporlanan araç sürücüsü sayısı 34 bin 729 olurken, mobil radarın tespit ettiği 28 bin 612 araç sürücüsü de ceza aldı.
Yıl boyunca yapılan trafik denetimlerinde ise polis tarafından alıkonulan araç sayısı 144 bin 412 oldu.
Öte yandan 2024 yılının başından bu yana ülkemizde 47 ölümlü trafik kazasında 50 kişi hayatını kaybetti.
KIBRIS’a konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, 2024 yılının “kara bir yıl” olarak geçtiğini söyleyerek, yıl boyunca polisin çok etkili çalıştığını ancak verilen cezaların caydırıcı olmadığını açıkladı.

“Ölümlü kazalarda patlama oldu”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, trafik konusunda 2024 yılının “kara bir yıl” olarak geçtiğini ifade ederek, yılbaşından bu yana meydana gelen trafik kazalarında 50 kişinin hayatını kaybetmesinin “korkunç” olduğunu vurguladı.
Avcı, son iki yıldır ülkemizde meydana gelen ölümlü kazalarda patlama yaşandığını söyleyerek, “Trafikteki suçların rakamlarına bakıldığında da korkunç rakamlarla karşılaşıyoruz. Bu durumun sürücülerin devletin ciddiyetine inanmadığını veya uygulanan cezaların caydırıcı olamadığının göstergesi olduğunu kabul etmek gerekiyor.” dedi.
Trafik denetlemelerinde raporlanan araçlar ile ilgili de konuşan Avcı, “3 arabadan 1’i raporlanıyorsa bu çok ciddi sorunlar olduğunu ortaya seriyor.” vurgusu yaptı.
Avcı, 2024 yılında trafikte işlenen suç dağılımlarına bakıldığında ilk üç sırada; süratli, alkollü ve ehliyetsiz sürücülerin yer aldığının altını çizerek, “Sürat, alkol ve ehliyetsiz sürüş hem bilinerek işlenen suçlardır, hem de ölüme sebebiyet verebilmesi en yüksek olan suçlardır” dedi.

“Cezalar caydırıcı değil”
Polis Genel Müdürlüğü’nün çok etkili çalıştığını ancak verilen cezaların caydırıcı olmadığını söyleyen Avcı, bunun da suçların tekrarlanmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Avcı, ölümlü kazaların en çok sürat nedeniyle meydana geldiğini kaydederek, “Sürat suçunun çok olmasının bir sebebi de kamera (radar) cezalarının iki yıldan beri sürücülere ulaştırılmamasıdır.. Dolayısıyla sürücüler de bu suçu rahatlıkla işleme hissini taşıyorlar.” dedi.
Yıl boyunca gerçekleştirilen denetimlerde 4 bin 479 sürücünün alkollü içki tesiri altında araç kullandığının tespit edilmesi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Avcı, bir günde meydana gelen kazaların en az 3 tanesinin alkolden dolayı ortaya çıktığını ve alkollü araç kullanma limitlerinin çok yükseldiğini açıkladı.
Avcı, “Sürücülerin 50 promil alkol hakkı olduğu halde 400 promilli araba kullanan sürücüler var.
Bunlar da 100 promil alkol alıp direksiyon başına geçenle aynı cezayı alıyor.” diyerek, alkol kullanan sürücü sayısında ciddi bir patlama yaşandığını belirtti.
Trafik ciddiyetinin sağlanması için öncelikli olarak yasaların düzeltilmesi gerektiğine dikkat çeken Avcı, “Ülkenin nüfusu da değişti. Ülkeye gelenlerin de bu suçu daha kolay işleyecekleri bir gerçektir. Ancak yasalar yavaş hareket ettiği için insanlar ya zarar görüyor, ya da hayatını kaybedebiliyor. Trafik kazaları sonucu hayatını kaybeden kişi sayısının da bundan dolayı yükseldiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Araçlara da el konulsun”
Avcı, bu noktada alkollü ve ehliyetsiz araba kullanımı tespit edildiğinde arabaya da el konulması noktasında öneride bulunduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“3 ay ehliyete el konulurken, arabaya da el konulsun. Gerekirse belediye, aracı olduğu yerde kilitleyebilmeli. Bunu da önermiştik, kabul görmüştü ancak uygulamaya geçmedi, çünkü bu konuda yasa taslağı hazırlandı ama yürürlüğe daha girmedi..
Şu da bir geçek ki, bu yıl içerisinde trafik kazalarının önlenmesi için hatırı sayılır bir yasa geçmedi. Sadece üst sınırı 7 yıl hapislik cezası olan ölümlü kazalarda bu ceza 14 yıla çıkarıldı ama bu caydırıcılığını hemen göstermez. Çünkü kimse araba kullanırken birini öldürürse alacağı cezanın ne kadar olacağını düşünerek yavaş gitmez.. Esas caydırıcı cezalar arabaya, ehliyete el konulmasıdır. Sürücü bu şekilde engellenmeli ki daha çok caydırıcı olunabilsin.”
Avcı, polis denetimlerinde alıkonulan 144 bin 412 araç ile ilgili de değerlendirmede bulunarak, bunların bir gecelik el konulma olduğunu belirtti:
“Bu arabalar maalesef ki bir gecelik el konulmadır. Sürücünün alkollü araç kullandığı tespit edildiğinde ya da aracın sigortası, seyrüseferi olmadığında araca el konuluyor. Ancak ertesi günü başka biri gelip arabayı götürebiliyor ya da eksik evraklar çıkarıldığında araba tekrar alınabiliyor.
Ehliyetsiz, alkollü araç kullanımlarında devletin uzun vadede arabaya da el konulması başlamadığı sürece polisin sadece gereksiz meşgul edilmesi oluyor.”

“Cesurca araba kullanılıyor”
Avcı, trafikte meydana gelen kazalar, hayatını kaybedenlerin sayısı, trafikte raporlanan sürücü sayısı ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “Bilinerek işlenen suçlara baktığımızda cezaların caydırıcı olmadığı, cezalardan korkulmadığı ve cesurca araba kullanıldığı gerçektir. Bu da yoldaki masum vatandaşların ölümüne sebebiyet vermektedir… Bir başka insanın hatasından dolayı yollarda başka insanlar hayatını kaybediyorsa, bu yollarımızın güvenli olmadığının göstergesidir.” dedi.