Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 22°C
Az Bulutlu
KKTC
22°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 28°C
Çar 22°C

Santorini’deki 7,5’lük depremi Türkiye kaç şiddetinde hissedecek?

Santorini’deki 7,5’lük depremi Türkiye kaç şiddetinde hissedecek?
09/02/2025 10:27
A+
A-

Santorini Adası’nda sarsıntılar devam ederken depremlerin Türkiye’deki etkilerine ilişkin uzmanlar tarafından ön değerlendirme raporu hazırlandı. Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nın çevresinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye’de 5 şiddetinde hissedileceği, önlem alındığı takdirde can ve mal kaybına yol açmayacağı bildirildi. Olası tsunami durumunda ise dalgaların Türkiye kıyılarından 500 metre kadar içeri girebileceği belirtildi.

Yunanistan’ın en çok rağbet gören turizm merkezlerinden biri olan Santorini, sismik bir krizin ortasında.

Zaman zaman depremler Ege kıyılarıda da hissedilirken akademisyenden depremlerin Türkiye’deki etkilerini araştırmak için heyet oluşturdu.

Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyet depreme ilişkin ön değerlendirme raporu hazırladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir başkanlığında kurulan, Mühendislik Fakültesi jeoloji ve jeofizik bölümleri ile İzmir Meslek Yüksek Okulu ve Deniz Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü’ndeki akademisyenlerden oluşan heyet, Santorini Adası’nda 28 Ocak’tan bu yana kaydedilen depremler ve sismik hareketliliğin olası etkileri üzerine çalışma yürüttü.

Bu kapsamda Ege Bölgesi’nde yaşanan depremlere ilişkin çalışmaları inceleyen heyet tarafından ön değerlendirme raporu hazırlandı.

TSUNAMİ DALGALARI ULAŞMIŞ

Raporda, Ege Bölgesi’ndeki en büyük patlamanın geçmişte Santorini Volkanı’nda gerçekleştiği ve aynı bölgede 7,5 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiği kaydedildi.

Ege kıyılarının milattan önce ve milattan sonra yaşanan volkanik faaliyetler ve tsunamilerden etkilendiğinin kayıtlarda yer aldığı belirtilen raporda, “Bunun yanında 1956 yılında Santorini Adası’nın kuzeydoğusundaki Amorgos fayı üzerinde meydana geldiği kabul edilen Santorini-Amorgos depremi sonrasındaki tsunami etkisi modellenmiş ve tsunami dalgalarının Çanakkale ile Fethiye arasındaki kıyı şeridi boyunca belirli oranlarda küçük ölçekte etkili olduğu anlaşılmıştır.” denildi.

“MAKSİMUM 2 METRE YÜKSEKLİĞİNDE”

“Böyle bir depremin tekrar etmesi durumunda kıyılarımızdaki tsunami dalgasının güneybatı kıyılarının belirli bölümlerinin maksimum 2 metre yüksekliğe ve 500 metre kadar içeri gireceği öngörülmektedir.” denilen raporda, depremi üretecek Santorini Adası’nın kuzeydoğusundaki fay yerinden 150-350 kilometre uzaklıkta olunduğu için güneybatı kıyılarında en erken 30 dakika sonra, kuzeybatı kıyılarında ise 3 saatte varabileceği anlatıldı.

Bu durumda deprem olduğu anda haber alınacağı için kıyıdan uzaklaşabilecek ve böylece tsunami tehlikesinin gerçekleşmesi durumunda herhangi bir can kaybının yaşanmayacağı ifade edildi. Raporda, bölgede yaşanabilecek olası afetlere ilişkin vatandaşların resmi kurumların açıklamalarını dikkate alması ve uluslararası standartlara uygun bilgilendirme notlarının hazırlanmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.

“Santorini Adası’nın kuzeydoğusundaki faylar üzerinde 7,5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremi, Santorini ve çevresindekiler 9 şiddetinde hissedecek.” ifadelerinin kullanıldığı raporda, Türkiye’nin deprem odak noktasından 150 ile 350 kilometre uzakta olması nedeniyle depremi, 5 şiddet değerine kadar hissedileceği aktarıldı.

“CAN VE MAL KAYBI OLUŞMAYACAK”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bu durumda depremin bize gelen şiddeti herhangi bir can ve mal kaybına yol açmayacak. Çünkü Türkiye’de can ve mal kaybının eşik değeri 8 şiddetidir. Sadece İzmir, Kuşadası ve Gökova Körfezi etrafındaki alüvyonal zemin üzerindeki yerleşim alanlarının bir kısmında depremin şiddet değeri 8’i bulabilecektir. Bu gibi alanlarda, 8 şiddetine dayanamayacak binaların envanterinin çıkarılması ve bunlara karşı önlem alınması gerekmektedir. Diger taraftan böyle bir deprem, Ege kıyılarında tsunamiye yol açacaktır. Bu nedenle kıyıda yaşayan insanların zamanında uyarılması önem arz etmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.