Şehir büyüklüğündeki asteroit en yakın geçişini yaptı! Dünyaya çarparsa ne olur?

Bilim insanları, geçtiğimiz günlerde Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştiren devasa asteroit Alinda’nın hala Dünya’yla işinin bitmediğini açıkladı. Şehir büyüklüğündeki kayalık cisim, bugün parlaklıkta zirveye ulaşacak.
Bilim insanları geçtiğimiz günlerde Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştiren asteroitin henüz dünyayla işinin bitmediğini açıkladı. Şehir büyüklüğündeki Alinda isimli asteroitin bugün parlaklıkta zirveye ulaşacağı belirtildi.
Devasa asteroit Alinda 8 Ocak’ta Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirdi. 4,2 kilometre genişliğindeki bu kayalık uzay cismi, 12,3 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaşarak son 100 yılda ulaştığı en yakın mesafesini gerçekleştirdi.
Bu büyüklükteki bir asteroit Dünya ile çarpışması halinde kitlesel bir yok oluşu tetikleyebilecek olsa da, büyük boyutu onu meraklı yıldız gözlemcileri için de harika bir hedef haline getiriyor.
Alinda 12 Ocak Pazar günü 9,4 büyüklüğünde parlaklığının zirvesine ulaşacak.

İtalya’da Sanal Teleskop Projesi’ni yürüten gökbilimci Gianluca Masi’ye göre, bu çıplak gözle görülebilecek kadar parlak değil, ancak giriş seviyesi yıldız gözlem dürbünleri veya iyi bir arka bahçe teleskobuyla görülebilecek kadar parlak.
Gökyüzü gözlemcisi Jamie Carter’a göre asteroit, Kuzey Yarımküre’de hava karardıktan hemen sonra ortaya çıkan ve tüm gece boyunca görülebilen İkizler Takımyıldızı’ndan geçerken görülebilecek.