Dolar 38,8520
Euro 43,3708
Altın 3.997,10
BİST 9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 25°C
Açık
KKTC
25°C
Açık
Cts 28°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 24°C

The Economist toplantısında Türkiye “gerilim yaratan unsur” olarak gösterildi

The Economist toplantısında Türkiye “gerilim yaratan unsur” olarak gösterildi
17/05/2025 11:17
A+
A-
New York’ta Perşembe günü gerçekleştirilen The Economist Doğu Akdeniz İş Adamları Toplantısı’nda Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın bölgedeki rolüne ve 3+1 (Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs + ABD) oluşumunun önemine vurgu yapıldı. Toplantıda konuşan Rum Göç Müsteşarı Nikolas Yoannidis ve Meclis Dışişleri ve Avrupa Konuları Komitesi Başkanı Haris Yeorgiadis Türkiye’yi “bölgede gerilim yaratan unsur” olarak gösterdi.

Fileleftheros’un haberine göre, Nikolas Yoannidis 3+1 oluşumunu “sahadaki gerçeklere cevap verilen stratejik enstrüman” olarak niteledi. Güney Kıbrıs’ın Avrupa’ya geçiş kapısı olabilecek biricik bir konumda olduğunu, stratejik altyapılarının Doğu Akdeniz üzerinden Avrupa’ya başat bir geçit sağlayabileceğini” söyleyen Yoannidis özellikle Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, bölgede istikrar kavşağı olarak ABD ve İsrail’e stratejik derinlik sağladığını” belirtti.

Yoannidis Ocak 2026’da AB Konseyi dönem başkanlığını devralacaklarını hatırlattı ve “Orta Doğu ve daha geniş bölgede insani çabalara çözüm ve takviye sağlayarak bölgesel arabuluculuk rolü oynamaya hazır olduklarını” söyledi, şu iddialarda bulundu:

“Türkiye’nin mevcut politikalarının gerili yarattığını dikkate alarak, bu ittifakın gerilimleri bitirmeyi ve diyalog ve uzlaşı ortamı yaratılmasını hedeflemesi gerekir. Kıbrıs bu ortaklık ilişkisine istikrarla bağlıdır. Doğu Akdeniz, sadece iş birliği ile başarılabilecek güvenliği, istikrarı ve refahı hak ediyor.”

Haris Yeorgiadis ise “Doğu Akdeniz’in kritik bir kavşakta bulunduğunu, bir fırsat ve iş birliği bölgesi de, çatışma, mülteci baskısı ve uluslararası güvenlik için tehdit yuvası da olabileceğini, nasıl evrileceğinin büyük ölçüde Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve ABD’ye bağlı olacağını” iddia etti.

“Bölgenin aynı hem ticaret ve enerji hem de “Libya, Yemen, Suriye gibi başarısız devlet oluşumlarından Hamas terörüne ve Husi saldırılarına kadar istikrarsızlık kavşağı olduğunu , stratejik atalet gösterilemeyeceğini” öne süren Yeorgiadis Batı’ya, “Rusya, Türkiye ve radikal örgütlere karşı gösterdiği stratejik körlüğü tekrarlamama” çağrısı yaptı.

Yeorgiadis, Güney Kıbrıs’ın “NATO üyesi olmamasına karşın ABD’ye ve İsrail’e askeri altyapılarını ve kolaylıklar sağlayarak bölgedeki top yükün güvenliğe katkısını fiilen gösterdiğini” söyledi ve İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan eksenindeki gibi enerji projelerinin ilerletilmesi, bunların engellenmesine müsaade edilmemesi gerektiğini” söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.