Dolar 38,6391
Euro 43,7727
Altın 4.145,86
BİST 9.202,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC 24°C
Az Bulutlu
KKTC
24°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 26°C
Cts 25°C

“Yumurtanın akı kabuğu kırmak istiyor”

“Yumurtanın akı kabuğu kırmak istiyor”
18/02/2025 14:43
A+
A-

Yaklaşık bir aydır deprem fırtınası yaşayan Santorini’de, denizaltında yapılan incelemelerin ardından, bölgenin 6 şiddetinde bir depreme hazır olması gerektiği belirlendi. Denizaltındaki magmanın üst katmanlara baskı yaparak son depremleri yarattığı anlaşıldı ve durum, “Yumurtanın akının kabuğunu kırmak” istemesine benzetildi.

Yunanistan’ın Kathimeri Gazetesi’nde, Tania Georgiopoulou imzalı haberde, Santori ve çevresindeki son duruma ilişkin uzman görüşlerine yer verildi.

Haberde, sismologlar Dimitris Papanikolaou ve Kostas Papazachos’un görüşleri aktarıldı.

Sismolog Kostas Papazachos, bölgedeki durumu anlatırken, Ege Denizi’nin kabuğuna magmadan bir baskı olduğunu ve bu magmanın kabuğu zorladığını belirtirken, “Bir yumurta olduğunu hayal edelim. Üzerinde yaşadığımız kabuk Ege Denizi’nin kabuğudur ve yumurta akının içinde birçok yerde yüzeye ulaşmak isteyen sıcak bir madde olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Papazachos, olayı, “Daha önce hiç yaşamadığımız, benzeri görülmemiş bir olay. Daha önce bu bölgede ölçebildiğimiz ve izleyebildiğimiz büyüklükte bir magma sokulmasıyla karşılaşmamıştık.” sözleriyle tanımlarken, yaşanan son depremleri, “Yunanistan’da sürekli tektonik depremler yaşanıyor. Şimdi incelediğimiz farklı bir olgu var, o da magmanın sokulumuyla ilgili ve bu yüzden tektono-magmatizma diyoruz.” sözleriyle özetledi.

Sismolog Dimitris Papanikolaou ise açıklamalarında, bölgedeki bir magma kesitinin bilinmeyen bir nedenle tetiklendiğini söyledi. Yunanlı sismolog durumu şöyle anlatı:

“Yaklaşık 8-10 kilometre derinlikte Anhidro yakınlarında magmatik malzemeden oluşan bir kesit var. Bu, bilinmeyen bir nedenden dolayı tetiklendi ve tam da meselenin özüne iniyor. Ama bu, şu aşamada başarılı olacağı anlamına gelmiyor, çünkü Anydros’un kabuğu çok sert kayalardan oluşan kalın bir kabuktur. Magmanın uyarımı bölgede mevcut tektonik kuvvetlerle birleşmiştir. Yani magma faylara baskı yapıyor ve faylar kırılıyor.”

Şu anda en önemli sorunun, “Magmanın basıncı Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde, küçük-orta şiddette depremler yaratmaya ne kadar daha devam edecek?” olduğunu belirten Papanikolaou, 6 şiddetinde bir deprem ihtimalini gümdeme getirdi ve “Daha önce kırılmış olan diğer fayların yanında bulunan Anydros fayı da kırılırsa Richter ölçeğine göre 6, hatta belki 6.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecek.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.